SEEDLING PRODUCTION OF FRUIT AND ORNAMENTAL SPECIES TO THE USE OF WEED HORMONE (Cyperus rotundus)

Authors

  • Oscar Mitsuo Yamashita Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias Programa de Pós Graduação em Biodiversidade e Agroecossistemas Amazônicos Campus Universitário de Alta Floresta - MT
  • Gustavo Waddan Perez Azevedo Prefeitura Municipal de Terra Nova do Norte MT
  • Walmor Moya Peres Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias Campus Universitário de Alta Floresta
  • Grace Queiroz David Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias Campus Universitário de Alta Floresta
  • Marco Antonio Camillo de Carvalho Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias Programa de Pós Graduação em Biodiversidade e Agroecossistemas Amazônicos Campus Universitário de Alta Floresta
  • Paulo Sergio Koga Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Agronomia Campus Universitário de Nova Mutum

DOI:

https://doi.org/10.3738/1982.2278.1988

Keywords:

Cyperus rotundus, brotation, Myrciaria cauliflora, Psidium guajava, Ixoria coccinea

Abstract

Currently, the great demand for fruit and ornamental plants have generated the need for production of healthy and vigorous seedlings. Some plants, such as purple nutsedge (Cyperus rotundus) produce hormones that can induce rooting cuttings, allowing its spread. The objective was to evaluate the spread of jabuticaba (Myrciaria cauliflora), guava (Psidium guajava) and mini ecsoria (Ixoria coccinea) by cuttings, evaluating the effect of concentrations of butyric acid (IBA) and extracts of tubers of purple nutsedge (Cyperus rotundus) in these species. Two experiments were conducted. The first experiment was conducted in a completely randomized design with a factorial 2 x 2 x 5, involving two species (guava and jabuticaba), two treatments (IBA and aqueous extract of purple nutsedge) with five concentrations of both treatments (25, 50, 75 and 100%) with five replicates. The second experiment also included in experimental design, involving mini ecsoria factorial scheme 5 x 2 x 2 with 2 treatments (IBA and aqueous extract of C. rotundus), five concentrations of both treatments (25, 50, 75 and 100%) and two conditions (controlled environment and natural environment), with five replicates. Both treatments with IBA or nutsedge, showed positive results on the number of shoots on the cuttings. For mini ecsoria, we observed similar results to the first experiment, with larger amounts of sprouts in a natural environment.

Author Biographies

  • Oscar Mitsuo Yamashita, Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias Programa de Pós Graduação em Biodiversidade e Agroecossistemas Amazônicos Campus Universitário de Alta Floresta - MT
    Professor Adjunto da Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias da Unemat, Campus de Alta Floresta.
  • Gustavo Waddan Perez Azevedo, Prefeitura Municipal de Terra Nova do Norte MT
    Engenheiro Agrônomo. Professor da Escola Municipal Ribeirão Bonito. Terra Nova do Norte - MT
  • Walmor Moya Peres, Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias Campus Universitário de Alta Floresta
    Professor da Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias, para o curso de graduação em Agronomia. Trabalha com a área de fitotecnia, com ênfase em fruticultura e doenças de plantas
  • Grace Queiroz David, Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias Campus Universitário de Alta Floresta
    Professora da Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias, para o curso de Ciências Biológicas e para o curso de Agronomia. Trabalha com a área de microbiologia e doenças de plantas frutíferas.
  • Marco Antonio Camillo de Carvalho, Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias Programa de Pós Graduação em Biodiversidade e Agroecossistemas Amazônicos Campus Universitário de Alta Floresta
    Professor da Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias, para o curso de graduação em Agronomia. Trabalha com a área de fitotecnia, com ênfase em produção vegetal e fertilidade de solo.
  • Paulo Sergio Koga, Universidade do Estado de Mato Grosso Faculdade de Agronomia Campus Universitário de Nova Mutum
    Professor da Faculdade de Ciências Agrárias de Nova Mutum, para o curso de graduação em Agronomia. Trabalha com a área de fitotecnia, com ênfase em horticultura e fruticultura.

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Published

2017-04-30

Issue

Section

Articles

How to Cite

SEEDLING PRODUCTION OF FRUIT AND ORNAMENTAL SPECIES TO THE USE OF WEED HORMONE (Cyperus rotundus). (2017). Nucleus, 14(1), 279-288. https://doi.org/10.3738/1982.2278.1988

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